Het Vaticaan, geld en voetbal

Nog een berichtje over de ‘mammon’. Eens in de zoveel tijd kom ik iemand tegen – op internet of IRL – die iets zegt in de trant van: “Wat is het Vaticaan verschrikkelijk rijk!”, “Waarom geven ze dat geld niet aan de armen?”, enz.

Het klopt, het Vaticaan is rijk. Op een kleine oppervlakte is een enorme hoeveelheid kunstschatten samengepakt. Net zoals op vele andere plaatsen in Rome overigens. En in anderre steden en landen; de waarde van het Louvre bijvoorbeeld is ook gigantisch.

Omzet
Die waarde zit echter allemaal ‘vast’ in stenen, schilderijen enz. Interessanter bij bovenstaande vragen is daarom: wat is eigenlijk de omzet van het Vaticaan? Hoeveel geld gaat er jaarlijks doorheen?

Het Vaticaan heeft in 2009 voor het derde achtereenvolgende jaar verlies geboekt. Tegenover 250 miljoen euro aan inkomsten stonden 254,1 miljoen aan uitgaven. Het tekort van 4,1 miljoen is aanzienlijk hoger dan dat van ongeveer 900.000 euro in 2008.
(Trouw, 11 juli 2010)

Een zeer belangrijke inkomstenbron voor het Vaticaan is overigens het toerisme. Als ze de boel verkochten, de opbrengst weggaven en in een kantorencomplex in een buitenwijk van Rome zouden gaan zitten, zouden ze die inkomsten kwijt zijn (en de onkosten zouden niet heel veel lager worden). Aangezien er nu al verlies geleden wordt, zou dat lastig worden.

Voetbalgoden
En waar valt dit mee te vergelijken?

Voetbalclub Real Madrid heeft in het seizoen 2008-2009 een omzet geboekt van meer dan 400 miljoen euro.

De top vijf wereldwijd:

1.  Real Madrid 401,4 miljoen euro,
2.  Barcelona 365,9,
3.  Manchester United 327,0,
4.  Bayern München 289,5,
5.  Arsenal 263,0

(AD, 2 maart 2010)

Dat levert een ander perspectief. Nogal onverwacht, waarschijnlijk. De paus c.s. (incl. de Vaticaanse voetbalcompetitie) is in ieder geval minder duur in onderhoud dan de voetbalgoden van de topclubs ;)

About these ads

3 reacties op Het Vaticaan, geld en voetbal

 1. Mariamne zegt:

  Volgens mijn zwager zit het Vaticaan ook in de olie, Agripp volgens hem. Of is dat ook zo’n fantasie als de vele complotten die de ronde doen?

  • kattekliek zegt:

   Geen flauw idee! Maar op zich is het normaal om een deel van je vermogen in aandelen, obligaties enz. te steken (zowel voor privépersonen als voor organisaties, staten enz.), dus het zou best kunnen.

   En wat zegt je zwager nog meer dan? Wat was de context van die opmerking?

 2. sjaak zegt:

  Stel dat het Vaticaan alle de kerkelijke kunstschatten zou verkopen. Nota bene kunstschatten, die voornamelijk door de gelovigen zijn geschonken of waardoor gelovigen respectievelijk ook niet-gelovigen in hun dagelijks onderhoud hebben kunnen voorzien, kunstschatten die veelal ter verfraaiing van de kerken en in het bijzonder de Eredienst dien(d)en. Stel, dat ondanks het in de Nota Bene genoemd, het Vaticaan toch de kunstschatten via een veiling publiekelijk zou gaan verkopen. Wie zou dat dan moeten betalen, wie zou dat met goed fatsoen kunnen betalen. Komt hier niet een morele kant van zo’n soort verkoop:
  * ten eerste degene die zoiets kan betalen had dat geld ook kunnen besteden aan de armen, had het ook om niets aan de kerk kunnen schenken ten behoeve van de armlastigen.
  * ten tweede denk maar niet dat wanneer deze kunstschatten in particuliere handen terecht zou komen , dat zij op dat moment nog voor iedereen toegankelijk zou zijn, respectievelijk voor de geëigende doelen gebruikt zou gaan worden.

  Daarom zijn alle suggesties dat het Vaticaan de kunstschatten zou moeten verkopen is gebaseerd op jaloezie, eigen hebzucht,kerkvijandigheid of onnozel napraten van wart anderen suggereren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 27 andere volgers

%d bloggers like this: